پوسیدگی طوقه و ریشه درختان پسته در اثر بیماری گموز
یکی از بیماری هایی تاثیر گذار بر درختان پسته بیماری گموز یوده که نام دیگر آن انگومک می باشد، عامل این بیماری وجود قارچ هایی هست که در تماس بیشتر تنه درختان با آب شروع به فعالیت می کنند. این بیماری بیشتر در باغ هایی با بافت خاک سنگین یا نیم سنگین مشاهده می شود.
این بیماری که به صورت سبز خشکی ظاهر می شود، سریعا باعث خشکیدگی کامل و یا مرگ درخت می شود. ممکن است در یک ردیف چند درخت درچار بیماری گموز شوند. بیماری گموز می تواند درخت را در هر سنین درگیر کند، پس سن درخت برای بیماری گموز تفاوتی ندارد. اما درختان پسته نسبت به سن مقاومت متفاوتی نسبت به بیماری گموز دارند. مثلا مقاومت درختان جوان نسبت به مقاومت درختان پیر در مقابل بیماری گموز کمتر می باشد.
درختانی که طوقه آن ها زیر خاک است بیشتر در معرض بیماری گموز هستند زیرا آب به طوقه این درختان نفوذ می کند و باعث به وجود آمدن قارچ می شود. عامل بیماری گموز درخت پسته قارچ فتیوفتورا می باشد.
علائم بیماری گموز به شرح زیر می باشد:
- سبز خشکی درختان.
- ریختن برگ های درختان در فصلی که ریزش برگ وجود ندارد.
- ضعیف شدن درختان.
- سرخشکیدگی درختان.
- تغییر رنگ پوست درختان و در ناحیه طوقه همراه با ترشح قطره های صمغ سیاه می باشد.
کنترل بیماری گموز به شرح زیر است:
- خاک اطراف طوقه درخت باید برداشته شود (تا محل انشعاب ریشه های اصلی).
- از تماس آب با طوقه درخت باید جلوگیری شود.
- اصلاح بافت خاک باغات آلوده به بیماری گموز که باید از بافت خاک سبک تر استفاده شود.
پژمردگی و مرگ شکوفه های بهاری باغات پسته در اثر بیماری بلایت (پژمردکی گل و شاخه)
بیماری بلایت در اول بهار شیوع پیدا می کند و باعث پژمردگی شکوفه های جوان و حتی مرگ آن ها می شود که این شکوفه ها به برگ ها متصل می باشند. عامل بیماری بلایت درخت پسته یک نمونه قارچ Botrytis cinera می باشد.
علائم بیماری بلایت درختان پسته اینگونه می باشد:
- شاخه های تازه پژمرده می شوند.
- پژمرده شدن شکوفه ها و قاعده شاخه بیمار از توده هایی به رنگ زرد نخودی.
- پیدایش شانکر در بالا و پایین گل آذین بر روی شاخه.
کنترل یا مبارزه با بیماری بلایت درختان پسته:
هرس و جدا کردن شاخه های مبتلا به بیماری بلایت و شانکر، خارج کردن آن ها از باغ و در نهایت سوزاندن آن ها.
آیا بیماری نماتد مولد غده و ریشه باعث پوسیدگی ریشه درختان پسته می شود؟
نماتدها کرم های بسیار ریزی هستند که اکثر آن ها با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیستند (فقط گروه محدودی قابل دیدن هستند). نماتدها از ریشه گیاه تغذیه می کنند که این تغذیه باعث ایجاد غده هایی بر روی ریشه می شود و در نهایت باعث پوسیدگی ریشه و مرگ گیاه می شوند.
هیچ گیاه یا درختی نیست که از بیماری نماتد در امان باشد. نماتد نر کرمی شکل و نماتد ماده گلابی شکل می باشد. نماتد ماده چه با جفت گیری و چه بدون جفت گیری در ریشه گیاه تخم گذاری می کند و تخم ها به این صورت زمستان گذرانی می کنند و سپس در بهار لاروها از تخم خود بیرون آمده و به ریشه گیاه یا درخت حمله می کنند. عامل این بیماری قارچ Meloidogyne spp می باشد.
علائم بیماری نماتد غده و ریشه درختان پسته:
- رشد درختان متوقف می شود.
- خشک شدن شاخه ها و ریختن برگ های آن.
- ضعف شدید درختان.
- حاشیه برگ ها زرد می شود.
- برگ های سرشاخه درختان قاشقی شده و ریزش می کنند.
- پوسیدگی ریشه درختان.
- درختانی که مبتلا به بیماری نماتد ریشه هستند در فصل بهار دیر تر از سایر درختان باغ سبز می شوند.
کنترل بیماری نماتد غده و ریشه درختان پسته:
- استفاده از کودهای پتاسه برای باغات آلوده به نماتد.
- استفاده کردن از چالکود در کوددهی.
- دادن خاک رس به اطراف درختان و نواحی ریشه آن ها.
- سنگین کردن بافت خاک.
- نباید از نهال های آلوده برای کاشت استفاده شود.
چه آسیب هایی در اثر بیماری زوال ورتیسیلیومی به درختان پسته وارد می شود؟
میزبان قارچ ورتیسیلیوم درختان پسته، زیتون و گیاهانی مانند فلفل، بادمجان و غیره می باشد. قارچ ورتیسیلیوم در دمای ۳۰ درجه سانتی گراد بهترین رشد را دارد و وقتی که دمای خاک به این میزان می رسد بیشترین میزان آلودگی توسط این قارچ ایجاد می شود، این قارچ در هوای گرم بیابانی و هوای سرد بیابانی و کوهستانی فعال نیست.
قارچ ورتیسیلیومی باعث مسدود شدن آوندها، تغییر رنگ و خشکیدگی برگ ها و شاخه ها می شود در دمای ۳۵ درجه سانتی گراد به بالا عامل پیشرفت بیماری و علائم متوقف شده و در دمای مناسب علائم دوباره نمایان می شود.
علائم بیماری قارچ ورتیسیلیومی در درختان پسته:
- زرد و قهوه ای شدن برگ ها و در نهایت خشک شدن آن ها.
- تغیر رنگ بافت های آوندی در ریشه ها و پایین تنه درختان.
- ریزش تدریجی برگ درختان.
- تجمع برگ های زرد در انتهای شاخه درخت.
کنترل بیماری قارچ ورتیسیلیومی درختان پسته:
- از کودهای پتاسه استفاده کنید.
- استفاده از پوشش ها و مالچ های پلاستکی بروی خاک های آیش در چندین هفته در تابستان.
کدام بیماری باعث کپک زدگی پسته می شود؟
یک بیماری به نام زهرابه افلاتوکسین وجود دارد که باعث کپک زدگی یا قارچ بر روی پسته می شود. قارچ افلاتوکسین ممکن است پسته را در باغ یا در حال فرآوری و یا در انبار مورد حمله قرار دهد. قارچ افلاتوکسین از طریق غذا یا مواد خوراکی آلوده به قارچ باعث بیماری انسان و حیوان می شود. قارچ افلاتوکسین بسیار خطرناک بوده حتی باعث بیماری سرطان در انسان و در نهایت باعث مرگ می شود.
عامل بیماری قارچ افلاتوکسین قارچ های گروه Aspergillus flavus می باشند.
علائم بیماری قارچ افلاتوکسین در محصولاتی چون بادام، بادام زمینی، پسته و ذرت ظاهر می شود که به شرح زیر می باشد:
- سبکی وزن و کوچکی اندازه.
- کپک زدگی محصول.
- ظاهر شدن لکه های تیره در پوست استخوانی محصول.
- پوست سبز رویی محصول ترک می خورد.
کنترل بیماری افلاتوکسین در محصول پسته به شرح زیر می باشد:
- آبیاری و تغذیه به موقع و مناسب.
- استفاده از کود مرغ به صورت چالکود.
- هرس شاخه های پایین درختان.
- برداشت به موقع محصول.
- از آب شستشوی پسته به دو بار استفاده نشود.
خشکیدگی شاخه های درختان پسته در اثر بیماری خشکیدگی سرشاخه
درخت پسته در اثر چندین عامل می تواند دچار سرخشکیدگی شاخه شوند که به شرح زیر می باشد:
- کم آبی و تنش های شوری و خشکی باعث سرخشکیدگی درختان می شود.
- سه نمونه قارچ وجود دارد که این سه قارچ ممکن است باعث سرخشکیدگی شوند که عامل اصلی این بیماری هستند.
- سرمازدگی زمستانه، آفات و نماتد ها باعث بیماری سرخشکیدگی می شوند.
حساس ترین رقم به بیماری سرخشکیدگی پسته رقم اوحدی می باشد. قارچ های سرخشکیدگی بسیار فرصت طلب می باشند این قارچ ها به محض این که زخم یا خراشی روی شاخه درخت ایجاد شود سریعا از محل زخم نفوذ می کنند. زخم شاخه درختان در اثر هرس با ابزارآلات کشاورزی، حشرات چوب خوار، محل جدا شدن خوشه از شاخه و ترک شاخه در اثر سرما و یخبندان ایجاد می شود.
قارچ خشکیدگی پسته تولید مثل غیر جنسی دارد و با مساعد شدن شرایط دمایی و تغذیه ای سریع رشد و تولید مثل می کند. این قارچ ها ممکن است توسط باد و یا حشرات جابه جا و به شاخه دیگری منتقل شوند. زمان فعالیت این قارچ از اول بهار شروع می شود اما زمان آلودگی این قارچ هنگام هرس و برداشت محصول می باشد که بیشترین آلودگی در این زمان اتفاق می افتد.
عواملی که باعث بیماری سرخشکیدگی درختان پسته می شود به شرح زیر است:
- تنش های کم آبی و آفتاب سوختگی.
- نداشتن بافت خاک مناسب.
- فقیر بودن از مواد غذایی
علائم بیماری سرخشکیدگی در درختان پسته به شرح زیر است:
- بروز فتیله های نارنجی، قهوه ای و زرد بر روی شاخه.
- خشک شدن شاخه و سرشاخه ها.
- تیره شدن پوست شاخه های آلوده.
- به وجود آمدن زخم های تیره بر روی شاخه.
کنترل بیماری سرخشکیدگی درختان پسته:
- استفاده از کودهای پتاسه.
- آبیاری و تغذیه به موقع و مناسب.
- شاخه های آلوده هرس و جدا شده سپس آن ها را به بیرون باغ برده و سوزانده شوند.
- ضد عفونی کردن ابزارآلات هرس درختان.