پسته ایران در جهان چه جایگاهی دارد؟
نام انگلیسی Pistachio از نام فارسی پسته (Pisteh) گرفته شده است. همچنین پسته را به عنوان بادام سبز نیز می شناسند. پسته های آجیلی با فرهنگ ایرانی ها آمیخته اند و در حقیقت در همه جوانب زندگی ایرانی ها حضور دارد.
به آجیل پسته در ادبیات ایرانی در داستان ها اشاره شده است و همچنین در اعتقادات، آداب و رسومی مانند نوروز (سال نو ایرانی ها)، و همچنین جشنواره یلدا و حتی در عروسی ها و مراسم تشییع نیز مصرف می شود.
شاعران و شخصیت های مهم ادبی آجیل پسته را در آثارشان معرفی می کردند. هیچ جشن شادی و جشنواره ای در ایران بدون استفاده از آجیل پسته برگزار نمی شد و همچنین به همراه سایر آجیل ها مانند گردو، بادام، فندق و کشمش،… مورد استفاده قرار می گرفت. سال نو ایرانی با مصرف و خوردن پسته معروف و مشهور است.
ایرانی ها خوراکی های مخصوصی هم با استفاده از پسته درست می کنند. از جمله این خوراکی های لذیذ و خوشمزه و معروف بنام گز که حاوی مقادیر زیادی مغز پسته است، می باشد. دانه پسته محصول استراتژیک مهم تولیدات کشاورزی ایرانیان بشمار می آید.
بهترین و ارزشمند ترین طعم در پسته ایرانی
بدون شک پسته ایرانی بهترین طعم و مزه و بالاترین ارزش غذایی را دارا می باشد. شرایط خاص آب و هوایی استان کرمان بهترین مکان برای رشد و نمو دانه پسته است.
پسته ایرانی مجموعه ای از مزایای مختلف و گوناگون پسته را نسبت به انواع دیگر پسته در جهان به صورت مجزا ارائه می کند. علاوه بر این، ارزش غذایی بسیار بالاتری نسبت به پولی که می دهند را ارائه می دهد. پسته ایرانی از نظر طعم و مزه در جهان بی رقیب و مشهور است.
طعم و مزه پسته ایرانی با برشته کردن در دماهای بالاتر افزایش پیدا می کند، همچنین چربی غیراشباع آن با این کار بالاتر می رود. این دمای بالای برشته کردن و بودادن پسته، باکتری های آلوده ای که ممکن است در پسته خام وجود داشته باشد را حذف می کند.
ایران بین ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تن پسته را هرساله صادر می کند. تا زمانی که تقاضای جهانی برای پسته ایرانی وجود داشته باشد این صادرات می تواند به چندین میلیون تن در سال هم برسد.
به زودی ایران به عنوان تولید کننده ۵۰% تولید پسته جهان به حساب خواهد آمد. ۳۶۰۰۰۰ هکتار از زمین های ایران زیر کشت محصول پسته هستند و استان کرمان ۷۷% پسته کشور را تولید می کند.
این استان در اصل مهمترین ناحیه در جهان برای رشد پسته به حساب می آید. سایر مناطقی که در کشور پسته در آنجا رشد می کند شامل یزد، خراسان، فارس، سمنان، سیستان و بلوچستان، قزوین، اصفهان و قم می باشد.
مزیت های پسته ایرانی نسبت به سایر انواع آن
لیست زیر پنج مزیت مهم از مزیت های پسته ایرانی را توضیح می دهد:
۱٫ تنوع:
انواع مختلفی از ارقام پسته ایرانی وجود دارد. ۴ نوع از این ارقام که برای تجارت بین المللی هستند: فندقی (که ۴۰ % باغات پسته را شامل می شود) و کله قوچی (که ۲۰ % باغات پسته را شامل می شود) و اکبری (که ۱۵ % باغات پسته را شامل می شود) و احمد آقایی (که ۱۲ % باغات پسته را شامل می شود) که در مورد دو مورد اخیر رو به افزایش است.
هر یک از این ارقام، تنوع، خاصیت و طعم متفاوتی نسبت به رقم دیگر دارد. بالاتر بودن نسبت مغز پسته به پوسته سخت آن: پسته های ایرانی نسبت مغز به پوسته بالاتری دارند، یعنی برای همان مقداری پسته که خریداری می کنید، مقدار بیشتری مغز را خریده اید.
۲٫ پخت و پز:
با توجه به اینکه پسته چربی اشباع نشده بالاتری دارد، پسته های ایرانی ظرفیت پخت و پز و آشپزی و تحمل دماهای بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ درجه سانتی گراد را دارا می باشند.
۳٫خوب برشته کردن و بو دادن مغز، طعم منحصر به فردی در آن بوجود می آورد، ضمن اینکه هر نوع باکتری زنده را از مغزهای برشته شده حذف می کند و از بین می برد. مشخص است که درجه حرارت های پایین تر از ۱۲۰ درجه سانتی گراد که برخی از تهیه کنندگان آن را توصیه می کنند، دو مزیت نامبرده را تامین نخواهد کرد.
۴٫مزه:
در طی یک مدت زمان طولانی، مصرف کنندگان پسته در سرتاسر جهان ترجیح دادند که طعم پسته ایرانی را امتحان و استفاده کنند و آن را به سایر طعم ها ترجیح دادند. هر ۴ نوع ارقام و انواع تجاری پسته ایرانی هر کدام از آنها، طعمی غنی، منحصر به فرد و خاص دارند.
۵٫تجارت:
بسیاری از تولیدکنندگان، خریداران، صادرکنندگان و وارد کنندگان پسته ایرانی شرایط رقابتی کاملی در بازار ایجاد می کنند. در نتیجه، فرصت های تجاری منصفانه ای را در اختیار کسانی قرار می دهد که کاندید خرید و فروش پسته ایرانی هستند.