نام گذاری این نوع پسته از آن جهت است که شکل و ظاهری شبیه به فندق دارد.
این نوع پسته با پسته کله قوچی همخانواده است؛ و همچنین به علت داشتن انس بالا از قیمت کمتر و ارزانتری نیز در بین گونههای پسته برخوردار است.
پسته فندقی (Small)
ازآن جای که این نوع پسته ریز میباشد، تعداد آن در یک کیلوگرم بیشتر از سایر پستهها(انس بالا) است و درنتیجه برای آجیل اقتصادیتر میباشد.
اين رقم پسته، بیشترین مصرف پسته را در داخل کشور و همچنین بیشترین حجم صادرات را نیز به خود اختصاص داده است. پسته فندقی حدود ۶۰ درصد باغات استان کرمان را به خود اختصاص داده است. پسته فندقی را گاهی به پسته اوحدی هم می شناسند.
مغز پسته فندقی به نسبت دیگر انواع مغز طرفدار بیشتری دارد زیرا از نظر ظاهر بسیار خوشرنگ و همچنین بسیار خوشطعم است.
از طرفی قیمت مناسب این محصول باعث میشود تا در بازار قابلرقابت برای عرضه عمده باشد. در تهیه شیرینیهای مختلف ازجمله مسقطی و گز از خلال پسته فندقی استفاده میشود زیرا علاوه بر طعم و کیفیت شیرینی از نظر تزیین ظاهری مناسب بر روی شیرینی می باشد.
بیشترین مناطق تولید این محصول استان کرمان و در شهر های(رفسنجان، زرند، کرمان و سیرجان) و همچنین استان خراسان (فیضآباد و مه ولات) میباشد.
صادرات پسته فندقی
صادرات این نوع پسته به دو نوع تقسیم میشود.
۱- خندان طبیعی:
کشورهایی هم چون (استرالیا، فرانسه، آلمان و..) در دسته کشورهای کیفیت محور قرار دارند و از این رو پسته فندقی خندان طبیعی را برای واردات به کشور خود انتخاب میکنند.
۲- آب خندان:
کشورهایی هم چون روسیه و چین به دلایل مختلف ترجیح میدهند تا تجارت انواع آب خندان را در دستور کار خود قرار دهند.
پسته فندقی توسط فردی به نام مهدی اوحدی در رفسنجان شناسایی شد و به همین عنوان به آن پسته اوحدی(فندقی) میگویند